Letos si to užíváme plnými doušky...
Můj muž uměl vždycky výborně nakládat maso, ale letos si načetl pár zajímavých rad jak správně grilovat a musím říct, že jsem nic lepšího nikdy předtím nejedla.
Dovoluji si tedy pozvat vás na virtuální grilovačku u nás na zahrádce.-))
Nejdříve si připravíme lososa , kterého miluju úplně nejvíc. Budeme potřebovat pouze sůl a pepř, bylinky na rybu a kvalitní panenský olivový plej, který nám dovezl kamarád z Chorvatska, je neskutečný!!!!
osolíme , opepříme |
zakápneme olivovým olejem |
Další novinka, kterou jsme začali používat je tato vanička a ořechové štěpky, které se předem namočí do vody a nechají 30 minut nasát . Potom se slejí a dají do vanička, kterou vložíme do grilu. Můžete použít jak na ryby tak na maso, neskutečně to všemu dodá úchvatnou chut a vůni...
Bylinky nasekáme na drobno a přidáváme na rybu těsně před servírováním aby nám nezhořkly.
já připravuji salát a dcerka pochopitelně asistuje.-) |
Na salát potřebujeme: rajčátka, červenou cibulku a klasickou sladkokyselou zálivku, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 2 lžíce olivového oleje, opět extra panenský, sůl pepř a 3 lžíce vody.
Jako přílohu bagetku plněnou bylinkovým máslem, pečené brambory a tradáááá neskutečná dobrota je na světě.
jako přílohu opět rajčata, bazalka , sůl a olivový olej... |
Dobrou chut papa
Andy
Tisá |
Andrej,zrovinka jsme vcera take u sestry na zahrade grilovali a zrovna take mimo jine i lososa,ale take aby bylo na vyber tak kruti steaky s angl.slaninou,krkovicku a pro me neskutecnou grilovanou zeleninu jako je cukyna,lilek a take cerstve zampionky a k tomu tzaziky.Je mile,ze jsi se podelila o napady a postrehy,pekne si uzivate leta.Chlapi jsou asi nastaveni na grilovani a ohen,u nas to ma take v rezii pritel.Preji krasne nedelni ranko.Kata
OdpovědětVymazatahojky Kač,
Vymazatgrilovaná zelenina je výborná záležitost, taky děláme cuketu , lilek a žampiony plněné nivou a obalené ve slanině...to nám chutná moc...
Dost často i panenku a krkovici.
I tobě krásné ráno, dnes je úplně vymalováno a už ted je vedro tak razíme k vodě.
Andy
Dobré ráno Ajko, škoda, že není možné přes PC přenášet vůně :) Ale pro Pavlův reflex úplně postačí Vaše fotky :) Také milujeme grilování - protože můžeme grilovat jen na chalupě, tak se tam skoro vždy sejdeme celá rodina a o legraci a spoustu dobrot není nouze :) V příspěvku mě zaujala zmínka o ořechových štěpkách - ty se dají koupit? Jinak stejně jako Kateřina miluji grilovanou zeleninu :) Nedávno jsem objevila olej z dýňových semen a olivový olej s lanýžovou příchutí a saláty z čerstvé zeleniny dostaly zase trošku jiný šmak - používáme je teď skoro pořád :) Krásné léto a letní pohodu. Barbora
OdpovědětVymazatDobré ráno Barunko,
Vymazattato vymoženost přenosu vůni bohužel zatím nejde, ale jak píšete , někdy i fotky zachytí tu vůni.-)))
ořechové štěpky a mnoho dalších druhů mají v Makru, kupují se již zabalené v přiměřeném množství a i vanička je kupovaná tam.
Moc mile mě překvapila jak ryba natáhla do sebe vůni ořechu , dalo jí to úplně jiný rozměr.
hmm lanýžový olej a dýnový...to musím taky vyzkoušet, na saláty to bude určitě neskutečná dobroto.
I vám Barunko krásné léto plné slunce a pohody a příjemnou neděli.
Mějte se moc krásně a děkuji za návštěvu.
papa Ajka
Andrejka, vyzerá to nádherne. Lososa milujem a predovšetkým vďaka za rady. Učíme sa celý život. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko,
Vymazatvypadá to krásně, ale ještě lépe to chutná.-)) dnes budeme opět dělat rybu, candáta...tak se moc těším.
Měj krásnou neděli
papa ajka
Andrejko, můžu se zeptat na bylinky na lososa? To byla petrželka a tymián? A vy to dáváte až na ugrilovaného lososa až ho sundáte z grilu? Díky Renata
OdpovědětVymazatRenatko,
Vymazatprodává se přímo balení na ryby, ale je tam petržel, tymian , bobkový list, to vše nadrobno nakrájím a přidávám těsně cca 2 minutky před odebráním z grilu.
Když se to dává dříve, třeba součástí marinády, vždy se nám to lehce spálilo a pak jsou bylinky hořké.
Bohatě jim stačí, když se jakoby lehce prohřejí, pak je jejich chut mnohem intenzivnější.
Renatko, děkuji za návštěvu, krásný den papa ajka
Andrejko, se zájmem jsem si přečetla Vaši fotodokumentaci o grilování. Musela to být náramná dobrota. Poprosím Vás o radu. Máme krátce stejný gril a nějak se nemůžeme shodnout, zda grilovat zakryté poklicí nebo jen chvíli a pak bez ní. Všimla jsem si, že nepoužíváte alu tácky a a grilujete přímo na roštu. Tu zeleninu a žampiony bych také ráda zkusila, i to dáváte přímo na rošt?
OdpovědětVymazatOmlouvám se za můj rozsáhlý dotaz. Přeji Vám krásné letní dny. Zdraví Iva
Milá Ivuško,
VymazatPoklici necháváme zakrytou po celou dobu grilování, doporučuji shlédnou toto video, tohoto pána, který má úžasné rady a my jimi opravdu řídíme. Je to opravdu borec ve svém oboru , doporučuji jak projet celé jeho stránky zde Tomáš Dytrych
https://www.facebook.com/grilovani.cz
tak i na tadyhttp://www.youtube.com/user/grilovani
určitě si jeho styl grilování brzy zamilujete.-))
Krásný den Iví.
papa ajka
Andrejko, moc děkuji za odkaz. Přesně tohle jsem potřebovala. Křídla naložena, růžové vínko se chladí...I Vám plno pohody a krásné dny. Iva
VymazatIvuško, tak super, jsem ráda, že jsem mohla pomoct.
Vymazatpěkný den a grilování zdar.-))
ajka